Itseä säästävän työtavan osa-alueet

Itseä säästävä työtapa on sellainen suhde työhön, joka auttaa olemaan kaiken keskellä suhteellisen rauhallisena. Tässä keskitytään tekemään muutoksia vain sellaisiin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. Voisin nimetä tämän rauhallisen lempeäksi itsensä johtamiseksi.

Nyt kerron millaisista osa-alueista se muodostuu. Voit vaikka samalla tehdä pientä arviointia itsesi kanssa. Millaisessa tasapainossa sinulla nämä osa-alueet ovat?

1 Suhde työhön ja työn osuus elämässäsi. On tärkeää huomata millaisessa suhteessa olemme työmme kanssa, koska se vaikuttaa siihen mitä kehomielessämme tapahtuu kun olemme töissä. Jos suhde on esim. vaativa, vaativuus näkyy ja tuntuu meissä ja rasittaa meitä. Tätä suhdetta voi muuttaa ja muutos alkaa siitä, että tunnistamme suhteen laadun.

2 Stressikynnys ja reaktiivisuus. Tunnistatko milloin stressitasosi nousee ja menet taistele ja pakene tilaan? Entä onko sinulla keinoja nostaa vireystilaasi jos se laskee ja painuu apatian puolelle. Onko sinulla keinoja säädellä omaa reaktiivisuuttasi työpäivän aikana? Oman optimitason löytäminen ja tunteminen tukee jaksamista ja vaikuttaa myönteisesti yöuniin.

3 Hallinnan kehä. On kolme kehää ja sinä valitset missä niistä olet pääsääntöisesti. Tärkein kehä on se, missä voit vaikuttaa itse asioihin ja päättää niistä. Tällä kehällä stressi on vähäisintä. Seuraavalla kehällä on asiat, jotka voit viedä eteenpäin, mutta ne eivät ole sinun päätettävissäsi ja hallinnassasi. Viimeinen kehä on se, jossa on asiat, jotka vaikuttavat sinuun, mutta joille et voi tehdä mitään. Tällä kehällä stressi ja ahdistus ovat suurimmillaan. Millä kehällä ajatuksesi pääsääntöisesti ovat?

4 Kiire. Kun oma suhde kiireeseen on terve, se häviää! Tässä auttaa kiireen erilaisten olomuotojen tunnistaminen. Onko se sisäistä vai ulkoista, johtuuko se työn rakenteista vai onko yksinkertaisesti liian paljon tekemistä liian lyhyelle ajalle? Johtuupa se mistä tahansa, tämän tunteen voi aina valita tai olla valitsematta.

5 Tunteet. Muutama hetki tunnetyöskentelyä tekee ihmeitä työhyvinvoinnillesi. Tunteiden kieltäminen auttaa harvoin. Tunteet palaavat ja jäävät jumiin kehoon. Niiden vatuloiminen järjen avulla saa ne pyörimään mielessäsi ja heräät aamuyöstä miettimään ajatuksiasi ja tunteitasi. Paras tapa on oppia toivottamaan ne tervetulleeksi 100%:sesti!

6 Rajat ja rajaaminen. Hyvät rajat ovat selkeät ja joustavat. On helppoa sanoa kyllä ja ei! Niiden avulla voi suojella itseään ja tukea omaa jaksamistaan ja työhyvinvointiaan. Osaatko rajata työtäsi? Onko työyhteisössäsi rajat kunnossa?

7 Vaativuus ja suorittaminen. Tuntuuko, että on koko ajan tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä tapahtumat ja asiat järjestyksessä? Huomaatko ettei mikään oikein riitä ja riittämättömyyden ja huonommuuden tunne vaanii? Vaaditko itseltäsi paljon ja koet sen takia uupumuksen tunteita?

8 Intohimo, missio ja visio. Onko työsi sellaista, jossa voit kuvitella olevasi viedä viidenkin vuoden päästä vai olisiko aika tehdä muutos? Itseä säästävä työtapa ohjaa meitä olemaan rohkeita ja tekemään sellaista työtä, joka oikeasti tuottaa riittävästi mielihyvää ja tukee osaamistamme.

Mitä huomasit itsestäsi?

Jos haluat oppia lisää itseä säästävästä työtavasta, ota yhteyttä! Autan sinua oppimaan tämän työtavan ja tuen siinä, että työskentelet jatkossakin näin. 

Jos itsenäinen opiskelu houkuttelee, tarjolla on myös verkkokurssi Itseä säästävä työtapa: https://www.mobieforum.fi/tuote/itsea-saastava-tyotapa/

Jaa: