Työntekijän on huolehdittava itse siitä, ettei töitä ole liikaa

Haluatko voida itse paremmin ja olla osa hyvinvoivaa työyhteisöä? Työntekijän on huolehdittava itse siitä, ettei töitä ole liikaa. Organisaatio ei sitä hänen puolestaan tee.

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota asioihin, joille voi itse tehdä jotain.  Voit aloittaa näistä:

Huolehdi omista rajoistasi. Rajat ovat persoonallisuuden kehityksen elementti. Ne kertovat sinulle mistä alat ja mihin loput sekä mitä haluat ja mitä et halua. Kun rajasi ovat kunnossa, on helppoa sanoa kyllä ja ei. Rajat ovat hyvää itsekkyyttä. Omat tarpeet ja tunteet tulevat näkyviksi. Uskallat tehdä rajoja näkyväksi myös työssäsi. Opit myös tunnistamaan oman jaksamisesi rajat ja rohkaistut sanomaan asian ääneen. Tämä on ensimmäinen askel töiden rajaamisessa.

Elä muistaen, että palautumisesta ei voi ottaa lainaa. Stressi kertyy kehoon ja mieleen ja sillä on pitkä muisti. Hetkellisesti voit tehdä töitä yli voimavarojesi, mutta et kauan. Jossakin kohti kehosi tai mielesi pettää. Kysy alati itseltäsi, että kuinka kauan jaksan, jos jatkan tällä tahdilla? Tee korjausliikkeitä rohkeasti ja anna aikaa palautumiselle. Jos et anna aikaa palautumiselle silloin kun sitä tarvitsisit, joudut antamaan sitä myöhemmin moninkertaisesti. Tämä on toinen askel töiden rajaamisessa.

Ole hankalissa tilanteissa rakentaja äläkä repijä. Valitse asenteesi ja tee se viisaasti. Muista, että olet yksin vastuussa omasta vuorovaikutustyylistäsi. 

Tee vähemmän ja tee huonommin. Todennäköisesti sisäinen kriitikkosi huutaa nyt lujaa! Anna huudella. Jos haluat rajata töitäsi ja voida hyvin, ei kaikkea todellakaan kannata tehdä kympin tasoisesti. Ei sellaiseen kukaan pysty ja monesti ei ole tarvettakaan. Seiskan taso on hyvä ja sitten joitakin juttuja voi suorittaa kiitettävin arvosanoin. Tässäkin kannattaa rajata ja valita viisaasti. Tämä on kolmas askel.

Laita happinaamari aina ensin omille kasvoillesi. Omaksu itseä hoivaava asenne ja toteuta sitä! Jotta voit olla osa hyvinvoivaa työyhteisöä, on sinun kannettava oma osasi hyvinvoinnista huolehtimalla itsestäsi. Vain näin jaksat antaa itsestäsi muille. Sillä miten voit, on vaikutusta läheisiisi, asiakkaisiisi ja työkavereihisi. Anna itsestäsi sopivan kokoinen osa muille. Tämä on neljäs askel.

Anna palautetta ja ota sitä vastaan rakentavasti. Niin paljon kuin mahdollista, rajaa itsesi kaikenlaisten klikkien ja selän takana puhumisten ulkopuolelle. Puhu asioista niiden kanssa ketä ne koskevat. Keskity perustehtävääsi ja ilmapiirin myönteisiin puoliin. Ole hankalissa tilanteissa rakentaja äläkä repijä. Valitse asenteesi ja tee se viisaasti. Muista, että olet yksin vastuussa omasta vuorovaikutustyylistäsi. Rajaa työsi ulkopuolelle asiat, jotka eivät tee sinulle hyvää. Tämä on viides askel.

Uskalla päästää irti. Hallinnan aika on ohi. Tänä päivänä on mahdotonta hallita kaikkea. On kaunis ajatus saada pöytänsä välillä tyhjäksi. Se on hetkessä täynnä uusia vaatimuksia, kehittämishankkeita ja projekteja. Kaikesta voi selvitä hyvin, kun oppii elämään keskeneräisyyden keskellä. Siihen pystyy, kun uskaltaa olla uudella tavalla itsensä kanssa. Vaativuus ja suorittaminen on hyvinvoinnin vihollinen numero 1. Tämä on kuudes ja viimeinen askel.

Äärettömän koulutuksissa ja luennoilla puhutaan juuri näistä teemoista. Tutustu tarjontaamme ja tee Äärettömän kanssa työyhteisöstäsi hyvinvoiva.

Jaa: