Lempeän työnaloituksen kuusi kultaista ohjetta

1.

Ensimmäinen neuvo on, että anna töiden aloittamisen loman jälkeen oikeasti tuntua joltakin. Ahdistusta, harmitusta, kyllästymistä, iloa, riemua tai seesteisyyttä! Tervetuloa kaikki tunteet 100%:sti. Tässä hetkessä ei juurikaan kannata suuremmalti tunteiden taustoja analysoida. Anna tunteiden tulla, keskity ottamaan ne vastaan ja sitten päästä niistä irti! Älä jää kiinni päällimmäiseen tunteeseen ja leimaa sillä koko omaa tai työyhteisön työvuoden aloitusta. Asenne on aina valinta!

2.

Toinen neuvo. Sinulla on lupa myös ahdistua. Äkillinen rytmin muutos loman rytmittömyydestä ottaa joskus koville. Sisäinen kriitikkomme ja vaatijamme on ehkä levännyt loman aikana ja alkaa nyt muistutella olemassaolostaan. Tekemättömät asiat
tipahtelevat mieleemme ja saatamme innostuksissamme alkaa suunnitella uusia juttuja ja laatia tekemättömien töiden listoja. Monesti tässä on mukana jo paljon innostustakin. Kaiken ei tarvitse olla heti valmista. Jos sinusta tuntuu, että pitää, kannattaa pysähtyä miettimään kuka sitä vaatii? Uskallan sanoa, että pahin kriitikko saattaa asua sisälläsi. Kohtaa itsesi lempeydellä. Ole itsellesi armollinen ja säädä sisäistä puhettasi kannustavaksi. Pysähdy kuuntelemaan ahdistusta vasta kuukauden päästä. Jos se ei ole siihen mennessä hävinnyt, on ehkä oikeasti aika miettiä pitäisikö asialle tehdä jotain.

3.

Kolmas ohjeeni on, että hyväksy juuri se energiataso mikä sinulla nyt on! Jos sinusta tuntuu, että olet täynnä energiaa ja olet levännyt ja voimaantunut, anna palaa! Jos taas olet loman jäljiltä vasta käynnistymässä ja sinusta tuntuu, että jaksat tehdä töitä vain noin puolella teholla, tee niin! Arvaa mitä?! Tätä ei tarvitse kertoa kenellekään!

4.

Neljänneksi ehdotan, että kiität itseäsi aina kun olet ”pihalla”. Se on merkki siitä, että olet levännyt ja loma on tehnyt tehtävänsä. Olet osannut tyhjentää kovalevysi ja aivosi ovat saaneet oikeasti levätä. Voit aloittaa hidastellen! Pyri saavuttamaan ”pihalla olemisen tunne” muulloinkin, esim. viikonloppujen jälkeen. Hyväksy ettet todellakaan hallitse kaikkia tilanteita! Monesti luovuutesi alkaa kukkimaan juuri silloin, kun uskallat päästää irti.

5.

Viidentenä ehdotan, että olet tarkkana asioista, joihin kiinnität huomiosi loman jälkeen. Epäkohtien märehtiminen ja voivottelu on todella tehokas keino väsyttää itsensä nopeasti. Niiltä ei tarvitse ummistaa silmiään, mutta niihin ei kannata hautautua. Voit valita ajankohdan jolloin käyt juttelemassa epäkohdista esimerkiksi esimiehesi kanssa. Siihen saakka kiinnity myönteisiin ja rakentaviin asioihin, sillä se lisääntyy, mihin huomio kiinnittyy!

6.

Kuudes ja tärkein neuvoni on, että muista, että sinun on jaksettava näillä voimillasi koko työvuosi. Tämä onnistuu helposti, kun kuuntelet jaksamistasi koko ajan. Jos olet väsynyt tai uupunut, tee vähemmän ja tee huonommin. Seiskan tasokin riittää! Kiinnitä huomiota palautumiseen ja riittävään nukkumiseen. Kysy itseltäsi riittävän usein, että kuinka kauan jaksan tällä tahdilla ja hidasta ajoissa jos siltä tuntuu. Kukaan ei huolehdi jaksamisestasi puolestasi. Muistathan, että sinulla on lupa tähän. Suorastaan oikeus! Ei kannata elää lomasta lomaan, koska tutkitusti loman vaikutus kestää vain noin kaksi viikkoa.

Armollista, lempeää ja viipyilevää työn aloitusta!

Jaa: