Kohtaamisia

Erikoinen tunne. Hengitys tasaantuu ja huomaan rentouden tunteen leviävän. Olemme hiljaa. Yllättäen en tunne tarvetta täyttää hiljaisuutta puheella, vaan kevyesti kannattelen sitä. Annan ystäväni rauhan tarttua. Se on helppoa, koska kaikki hänessä huokuu sitä. Vastaan ystävälliseen katseeseen ja välillä katselen ulos. Käsittämättömän helppoa olla.

***

Haen katsekontaktia. Se ei onnistu. Liikehdin hermostuneesti ja yritän jatkaa juttuani. Kasvot vaihtuvat seläksi ja kohta kuuluu enää ääni. Jatkan kuitenkin. Haen uutta kontaktia ja huomaan puhuvani yksin. Nyt väliimme on tullut puhelin, jota hän pikaisesti välissä vilkaisee. Alkaa harmittaa ja hiljenen. Hän nousee ja nappaa lehden käteensä ja lukee sitä kävellessään. Minä alan keittää kahvia.

***

Puhe jatkuu ja jatkuu. Kuuntelen ja myötäilen. Onkohan minun tarkoitus sanoa jotain? Avaan suuni ja ehdin aloittaa, mutta hänen puheensa vyöryy puheeni päälle. En anna periksi, vaan yritän uudelleen. Minullakin on asiaa! Yllättäen saan puheenvuoron ja kerron kuulumiseni. Juttu ei jatku siitä mitä sanoin, vaan siitä mihin hän jäi. Tunnen pienentyväni ja harmittaa, että edes lähdin.

***

Katse viipyy pitkään ja puhe soljuu rauhallisesti. Huomaan, että häntä kiinnostaa oikeasti. Kerro lisää! Hän naurahtaa ja hymyilee. Kuulen kysymyksiä ja vastauksia. Mietimme yhdessä. Olemme me. Hyväksyntä ja välittäminen tuntuu minussa ja puhun mielelläni. Ai että, miten tykkään olla täällä!

Millaisilla voimavaroilla ja taidoilla kohtaat ihmisiä töissä ja vapaa-ajalla? Vuorovaikutus on taito, jota voi harjoitella ja oppia. Vuorovaikutus toimii, jos uskaltaa kohdata muut ihmiset. Muut voi kohdata, kun on yhteydessä itseensä. Oletko sinä?

Huhuu, olen täällä! Näetkö minut? Ajat autoa ja varot kysymästä mitä minulle kuuluu ja minä varon kertomasta sitä. Pääsemme perille ja sinä häviät keittiöön. Tule tänne, istun täällä! Piipahdat samassa tilassa ja häviät taas. Emme ole nähneet vuoteen, emmekä näe nytkään. Lähelle on pelottavan pitkä matka.

***

Suojaudun jo valmiiksi. Puukko voi iskeytyä selkääni niin, että en edes huomaa! Senkin ilkimys, lopeta! Naurat ja hymyilet ja isket! Se oli vitsi hei!! Ei naurata, vaikka nauran. Haavani vuotaa ja lähden kotiin sitomaan sitä.

***

Tavoite, palaute, jousto, tavoite, palaute, jousto. Olen sitkeä kuminauha. Tiedän missä rajani menevät. Menen kohti ja palaan taas muutaman askeleen taaksepäin. Kuuntelen. Olemme eri mieltä, mutta se ei haittaa. Otan asian uudelleen esille. En halua perääntyä. Lopulta tilanne päättyy niinkuin toivoin sen päättyvän.

***

Naurua ja iloisia ilmeitä. Hassuttelen ja höpöttelen ja se on ok! Olen itseni kokoinen ja näköinen. Ihania ihmisiä ja minä saan olla mukana. Sisälläni kuplii ja aika kiitää. Liikun virrassa ja virta liikkuu minussa. Olen kiitollinen.

Jaa: